
VETERINÆRMEDICIN - OSO
Problemstillinger som dyrlæge
Jeg har været i kontakt med en dyrlæge, som har nævnt nogle af de problemstillinger, som han synes der kan forekomme som dyrlæge. Han fortæller samtidig, at han er rigtig glad for jobbet som dyrlæge. "Jeg synes det bedste ved at være dyrlæge er den alsidige hverdag jeg har. Jeg ved aldrig hvad dagen kan bringe af problemer og udfordringer. Samtidig kan jeg godt lide at det er en akademisk uddannelse, men man er samtidig håndværker, da der er mange praktiske problemer der skal løses hver dag". Samtidig møder man også mange søde dyr og mennesker hver dag. Jeg tænker helt klart, at det er et job, hvor man skal være meget åben og imødekommende og det er klart også noget, som gør jobbet interessant for mig.
Dyrets ejer og deres forventninger?
Jeg kan forestille mig, at dyrenes ejere ofte ikke kan forstå, hvor syge deres dyr er og hvilken behandling dyret behøver. Udover det er ikke kun en udfordring, at overtale dem til en anden behandling, en de havde forventet, men også den dyre regnning, som skal betales, kan være en hindring for den rigtige behandling af dyret. Heldigvis er der kommet muligheden for at ejerene kan sygeforsikre deres dyr.
Dyrelægen som jeg har interviewet bekræfter også min ide omkring dyrets ejer og deres forventninger til dyrlægen.
" Når jeg arbejder med kæledyr og deres ejere kan man nogle gange komme i den situation at ejerne ikke helt forstår hvor syge deres dyr er, og derfor ikke tager imod den behandling man foreslår. Det kan det godt være en udfordring at få givet ejerne den rigtige forklaring, som passer til deres dyr, og få dem til at forstå sammenhængen"
Arbejdstider
Som dyrlæge har man et uforudsigeligt arbejde og ved ikke hvad dagen bringer. Der kommer tit akut syge dyr ind til klinikken og nogle gange må man smide alt man har i hænderne for at få behandlet de mest syge først. Derfor er det heller ikke altid man kan regne helt med sine arbejdstider. Alle dyrlæger i Danmark har pligt til at tilbyde et vagtberedskab, så ejerne altid kan komme i kontakt med en dyrlæge – 24 timer i døgnet. Men der er selvfølgelig flere til at skiftes om det. Men at have et job som dyrelæge medfører også aften/natte og weekend vagter.
Dyrevelfærd
Som dyrlæge er der mange spørgsmål omkring dyrevelfærd, som man kan blive nødt til, at tage stilling til eller have en mening om. Når man snakker om godt dyrevelfærd, er det rigtig vigtig at dyrene har en naturlig adfærd og nogle naturlige behov, da det er helt afgørende for, om de har det godt.
For at sikre, at mennesker der har med dyr at gøre, tager hensyn til dyrenens behov, er der lavet en dyreværnslov om, hvordan dyrene skal have det. Loven siger blandt andet, at dyr ikke må mishandles eller leve under uhygiejniske forhold. Der er fx en lang række krav til, hvor meget plads en gris og en kylling skal have, og hvor lang tid dyrene må transporteres for at komme til et slagteri. Det er fødevarestyrelsen som kontrollerer, at loven bliver overholdt. En ovetrædelse af loven, kan føre til en bøde, fængsel eller retten til, at arbejde med dyr bliver taget fra en.
Jeg tænker, at selvom alle disse regler er til stede, så er der stadig rigtig mange landmænd og slagterier, som ikke overholder dem. Derfor er det vigtig som dyrlæge at have en holdning til dyrevelfærd. Når man for eksempel er på besøg på en bondegård, så er det vigtigt, at man kan tage stilling til om dyrenes behov og levevilkår er i orden.