top of page

VETERINÆRMEDICIN - BACHELOR

Bacheloruddannelsen veterinærmedicin er den første grundlæggende del af uddannelsen til dyrlæge. Under uddannelsen får man basale biologiske og veterinærmedicinske fag og lærer om husdyrenes normale anatomi, fysiologi og adfærd.
Den veterinære bacheloruddannelse

 

Bacheloruddannelsen tager 3 år og sigter mod den veterinære kandidatuddannelse. Den giver en forståelse af de forskellige fysiske, kemiske, mikrobiologiske og genetiske årsager til, at dyrene bliver syge. Man lærer blandt andet at dissekere og obducere husdyr, at foretage analyser og at foretage simple risikoanalyser for sygdomsspredning mellem husdyr og mennesker. Helt konkret handler veterinærmedicin om sunhed og sygdomme hos husdyr, og om hvordan sygdomme og smitstoffer overføres mellem dyr, fødevarer og mennesker. 

Adgangskrav

 

For at blive optaget på bacheloruddannelsen skal man have bestået en STX eller en anden gymnasiel ungdomsuddannelse. Derudover er de specifikke adgangskrav:

  • Dansk A

  • Engelsk B

  • Matematik A

  • Enten fysik B og kemi B eller fysik B og bioteknologi A eller geovidenskab A og kemi B eller kemi B, biologi A og fysik C.

Ud fra den linje, som jeg vil vælge på Stenhus, så vil jeg opfylde alle de krav der er vedrørende specifikke fag.

 

Man skal desuden også have et gennemsnit på mindst 6,0 i sin adgangsgivende eksamen uden bonussen for tidlig studiestart.  

Sidste år var det laveste eksamensgennemsnit 10,7, for de 680 som bliver optaget på Københavns Universitet. Gennemsnittet vil højst sandsynligt stige de næste par år, hvilket betyder at jeg skal have et ret højt gennemsnit, når jeg forlader gynmasiet.

Jeg kan for eksempel hæve mit gennemsnit ved, at starte min videregående uddannelse inden for 2 år efter, jeg har fået min studentereksamen. Jeg kan også hæve mit gennemsnit ved, at have ekstra a-niveafag. Ved at have 5 eller 6 a-niveaufag, kan jeg gange mit gennemsnit med henholdvis 1.03 og 1.06. 

Fremtidsmuligheder og økonomi

 

Bacheloruddannelsen i veterinærmedicin åbner op for, at man kan søge videre på kandidatuddannelsen i veterinærmedicin, som blandt andet giver en muligheden for, at uddanne sig som dyrlæge. De valgfag man har haft på bacheloruddannelsen, har betydning for om man også kan komme ind på andre natur- og sundhedsvidenskabelige kandidatuddannelser, herunder husdyrvidenskab, biologi-bioteknlogi og global sundhed. Jobmuligheder vil selvfølgelig være størst efter færdiggørelsen af en kandit´datuddannelse. Man kan under sin bacheloruddannelse søge om SU. 

Københavns Universitet

 

Både bachelor - og kandidatudddannelsen kan man tage på Københavns Universitet. Undervisningen veksler mellem forelæsninger, gruppearbejde og praktisk arbejde. Man afslutter sin bacheloruddannelse med at skrive et bachelorprojekt. Det er en selvstændig skriftlig opgave, hvor man skal vælge et faglig emne, som man vil fordybe sig i. 

 

 

Interview med veterinærstuderende

 

Amalie Blirup læser veterinærmedicin på andet år og hun siger blandt andet, at man bliver overrasket over, hvor bred en uddannelse veterinærmedicin er, og at det er svært at forklare hvad uddannelsen går ud på, da den indeholder utrolig meget.

"Man kan sige, at du har alle basalfagene på første år, og på andet år begynder du at kede tingene sammen. Helt kort kan man sige, at du lærer den medicinske tilgang til dyr"

Hun forklarer også, at studiemiljøet er rigtig godt og at det er rigtig dejligt, fordi det er en hård uddannelse. Man kommer til at bruge meget tid på at læse derhjemme, da det er et studie med meget hjemmearbejde efter skoletid. 

"Det tog mig tre forsøg at blive optaget, og jeg er så glad for det. Selvom det er hårdt, er der ikke en dag, hvor jeg fortryder, at jeg søgte ind, så kæmp for det. Man skal vænne sig til dumpe. Jeg havde aldrig prøvet at dumpe en eksamen, før jeg startede, og man må ikke give op eller lade sig slå ud af, at det er lidt hårdt en gang i mellem"

bottom of page